NYHETER


 1. Introduktionserbjudande utbildning

  Då Medical Care är nybliven Associerad Partner på Sveriges Företagshälsor så har vi satt ihop ett introduktionserbjudande till er som är medlemmar.  Detta erbjudande är en utbildning i Kemiska

  och Termiska risker och olyckor. Utbildningen sker online via Microsoft Teams.

   

  Kemiska och Termiska olyckor

  Många investerar i skyddsprodukter för att skydda sig mot kemiska olyckor, men det finns inga garantier för att de inte händer ändå. Bästa sättet att undvika allvarliga skador är att se till att olyckan aldrig inträffar.

  Med rätt medvetenhet och attityd kan vi tillsammans förhindra många olyckor.

   

  Om olyckan ändå skulle vara framme så kan vi med rätt kunskap om den kemiska risken och hur vi använder Första Hjälpen produkterna på rätt sätt, öka förutsättningarna för ett optimalt omhändertagande så att skador kan förhindras eller minimeras.

   

  Vårt introduktionserbjudande till er är en förkortad version av vår utbildning:

  UTBILDNINGENS DELAR

  • Kemiska och termiska risker – var finns de?
  • Klassificering, märkning och säkerhetsdatablad.
  • Vad är en kemisk brännskada? – hur uppstår den, hur påverkas människan, vilka konsekvenser kan detta få?
  • Exempel på kemiska olyckor.
  • Ansvar och skyldigheter.
  • Hur kan vi ta hänsyn till hela människans behov vid en olycka?
  • Behovet av att skydda sig – medvetenhet och attityd, allas ansvar, vikten av att använda rätt skydd för rätt ändamål.
  • Lämpliga Första Hjälpen produkter och skillnaden däremellan.

   

  Tidsåtgång: 45 minuter

  Plats: Teamsmöte

  Flera datum som man kan anmäla sig till:

  14/5 kl 10:00

  18/5 kl 10:00

  20/5 kl 10:00

   

  Anmälan: Ladda ner dokumentet nedan, fyll i informationen, spara dokumentet och skicka till sophia.odre@medicalcare.se

   

   

  Kommentarer inaktiverade för Introduktionserbjudande utbildning Område:

 2. Sofia Östling, ekonomi

  Den här gången har jag Sofia Östling fått uppdrag att skriva några rader:

  Började arbeta här på MCS januari 2019 igen efter några år på annat håll. Jag jobbade här mellan åren 2000 & 2011, men nu med ny ägare och jag har andra arbetsuppgifter, än vad jag hade då.

   

  Mina arbetsdagar idag består av siffror, bokföring, fakturor både kund och leverantörsfakturor och allt som hör administration till och inte minst den viktigaste uppgiften nämligen att fixa kaffet… 😊

   

  Men 6 veckor innan jag började arbeta här igen så gjorde jag en resa som jag länge hade längtat efter.

   

  Resan gick till Australien där jag har min bror med familj boende, vi hade inte setts på 10 år, tur att det finns Skype/mail. De bor i Queensland i en lite stad som heter Peregian Beach som ligger i området Sunshine Cost.

   

  Vi åkte bla till Fraser Island som är världens största sand ö, där man fick se dingo, otroliga sanddyner och lite skrämmande sandvägar där vägkanter var lika höga som bilen och bara en fil så hade man otur att få möte så var det bara att backa.

   

   

  Det finns fina sjöar på ön där vattnet är kristallklart som vi badade i. Badade även i något som heter Champange poolen, de kallades så pga att vågorna som slår in bildar små bubblor likt de i Champange.

   

  En trip gjordes upp till Bunya Mointains National Park där det fanns en mindre variant av känguru som heter wallabies. Vi såg Possum och flera olika papegojor och inte minst Bunya tree som är jättestora.

   

  Vidare så var vi på Australian zoo, gick på flertal av vädigt många fina vandringsleder med en otrolig natur och en del med vattenfall.

   

  Förutom alla djuren på Zoo så såg vi bla Papegojor, Sköldpadda, Delfin, Örnar, Känguru, små krabbor, Pelikaner, ödlor mm och vi såg inte några farliga djur under dessa 6 veckor, men man gick ju inte ut på någon okänd mark heller….

   

  Det som var något som man aktade sig för var Blue bubbles, en sort manet i havet som var som en liten oval blå bubbla med långa trådar som brändes.

   

  Nu så här 1 år efter, är hela resan ganska overklig, men den gav mersmak och jag kommer definitivt åka tillbaka.

   

  Sofia Östling

  Kommentarer inaktiverade för Sofia Östling, ekonomi Område:

 3. Associerad samarbetspartner med ”Sveriges Företagshälsor”

   

  Medical Care System har blivit associerad medlem i föreningen Sveriges Företagshälsor, företagshälsovårdens branschorganisation i Sverige. Detta samarbete innebär att vi har möjlighet att träffa och kommunicera med branschen som helhet samt med andra associerade samarbetspartners. Detta kan ske både genom medverkan på de medlemsarrangemang som arrangeras, men också genom exponering på deras webbsida och via nyhetsbrev.

  Som organisation företräder Sveriges Företagshälsor alla medlemsföretag i kontakt med politiker, myndigheter näringsliv och andra beslutsfattare. De bedriver opinionsbildning kring hälsa och arbetsliv och verkar också för god utbildning och hög kompetens inom området. Sveriges Företagshälsor strävar efter ett hälsosamt, säkert och stimulerande arbetsliv för alla som arbetar.

  Kommentarer inaktiverade för Associerad samarbetspartner med ”Sveriges Företagshälsor” Område:

 4. Det som inte händer oss… Kan hända i stressade situationer.

  Det är många som tänker att de inte har tid att prata annan säkerhet på företagen än hur man ska hantera Covid19-spridningen i dagsläget. Där skulle jag vilja lägga in en brasklapp att det är speciellt nu som man bör se över vilka andra säkerhetsrutiner och skydd som finns på plats. Detta är på grund av att när arbetsstyrkan reduceras på grund av att folk är sjuka eller inte vågar gå till jobbet som olyckorna kan hända eftersom stressen och arbetstakten ökar för att hinna med det dagliga arbetet.

  Där man normalt har ett säkerhetstänk så kickar istället ”Jag ska bara-tänket” in och man blir mindre försiktig. Det kan ju vara så att det är dags för fika och man har redan tagit av sig skyddskläderna, men sen kommer man på…Jag ska bara flytta på den här flaskan. Om man då jobbar på ett ställe där det är kemikalier som används så kan ett litet stänk leda till att man blir blind om man har otur. Eller att man i hasten av att snabbt byta ut en behållare med kemikalier råkar missa att dra åt kopplingen och får innehållet över sig… Saker händer, men det går att skydda sig mot allvarliga olyckor även nu i dessa stressiga tider.

   

  Varje år råkar ett stort antal människor i Sverige ut för olyckor där kemikalier orsakar svåra och bestående skador på ögon och hud. I vissa fall tycker man sig hantera så små mängder kemikalier att man av den anledningen inte upplever någon risk. I ytterligare andra fall försvar man sig med det klassiska: ”det händer inte mig” eller att ”vi har alltid gjort på det här sättet”. Men…en olycka kan hända var som helst och när som helst och utöver personligt lidande kostar dessa olyckor enorma belopp för samhället.

   

  No alt text provided for this image

  Många av dessa olyckor hade kunnat undvikas helt med hjälp av kunskap och en tydligare bild av riskerna. I andra fall kan skadorna mildras och till och med elimineras med hjälp av snabb behandling och rätt skyddsprodukter. Som ett exempel ser ni här vår produkt Diphoterine ® Siew som är en personlig skyddsutrustning som man ska bära med sig hela tiden när man jobbar. Om man använder den inom 10 sekunder på korrekt sätt efter att man fått ett stänk i ögat så ser Diphoterine ® till att oskadliggöra kemikalien och minimera men oftast eliminera skador.

   

  En sak till som är bra med Diphoterine ® är att man inte behöver fundera på vilken sorts kemikalie man fått på sig (om det inte är Fluorvätesyra – där har vi Hexafluorine) utan den är testad mot över 1500 kemikalier där den visat sig effektiv. Diphoterine ® är en unik spolvätska för Första Hjälpen bruk, som på ett snabbt och effektivt sätt oskadliggör både syror och baser såsom t.ex. saltsyra, svavelsyra och natriumhydroxid (lut) vid kemiska olyckor. Diphoterine ® är även verksam mot lösningsmedel och oxidanter och har testats effektiv mot över 1.500st kemikalier.

   

  No alt text provided for this image

  Diphoterine ® består av en skräddarsydd molekyl som effektivt attraherar och oskadliggör kemikalien. Den jobbar mot det frätande och skadliga och den gör det snabbt, det är därför permanenta skador kan undvikas.

   

  Genomgående känner allt för få till att vissa skenbart ofarliga kemikalier kan orsaka allvarliga skador.

  Låt oss ändra på det med början på ditt företag!

   

   

  Skribent: Sophia Odre

  Kommentarer inaktiverade för Det som inte händer oss… Kan hända i stressade situationer. Område:

 5. Lyckat symposium kring Fluorvätesyra

   

  Den 20 februari höll vi på Medical Care System ett symposium kring Fluorvätesyra.

  Vi lyfte riskerna med att hantera en av världens farligaste kemikalier, en kemikalie som används inom många områden ute i industrin.

  Syftet är att få ett utbyte av kunskap kring säkerhetsarbetet som utförs på företagen runt om i Norden.

  Under dagen medverkade 20 personer från industri och räddningstjänst.

   

  Dagen fylldes av föreläsningar och informationsutbyte kring Fluorvätesyra. Det blev en bra dag med nätverkande och utbyte av erfarenheter.

  Vi vill rikta ett särskilt tack till våra föreläsare Petri Kuusinen (Outokumpu), Per Andersson (Outokumpu), Andreas Sörgård Olsen (The Quartz Corp.) och Matthieu Six (Prevor).

  Kommentarer inaktiverade för Lyckat symposium kring Fluorvätesyra Område:

 6. Kommentarer inaktiverade för Medical Care System specialutbildas av Prevor Område:

 7. Vi välkomnar Sophia Odre!

  SOPHIA ODRE
  Marknad / Försäljning
  Tel: 073-578 15 33
  sophia.odre@medicalcare.se

   

  ”Jag heter Sophia Odre och jag började på Medical Care System i början av december förra året. Tidigare har jag jobbat ett bra tag inom återvinningsindustrin som säljare. Jag ser mitt byte av industri som att jag byter från att hjälpa till att rädda miljön till att hjälpa till med att rädda liv.

   

  Jag är en optimistisk person som tycker om att hjälpa kunderna att lösa problem som de kan ha. Det som är roligast med jobbet som säljare är när jag får komma till kundernas verksamhet och lära mig mer om hur deras vardag fungerar och sedan se om jag kan hjälpa till med att förbättra den.

   

  Ni kan träffa mig antingen via att ni kontaktar oss och bokar ett besök eller en utbildning, eller också på någon av de mässor som jag kommer att närvara vid.

   

  Det känns helt fantastiskt att jobba på Medical Care System; dels på grund av de produkter vi har som är något som de flesta inom industrin bör ha koll på och införa på sina arbetsplatser, dels på grund av det glada gäng som jag nu blivit en del av.

   

  Vi ses 😊”

   

  Varmt välkommen Sophia!

  Kommentarer inaktiverade för Vi välkomnar Sophia Odre! Område:

 8. hexafluorine ögonskölj ögondusch spolvätska fluorvätesyra HF kemikalier kemikalie

  Symposium kring fluorvätesyra-fluorider och dess risker

   

  Varmt välkomna till oss i Flen den 20 februari 2020 för att gemensamt sprida kunskap och diskutera första hjälpen vid hantering av kemikalier.

  Tag chansen att utbyta erfarenheter och förmedla kunskap tillsammans med andra som hanterar eller påverkas av risker med fluorvätesyra/fluorider.

   

  Agenda:

   

  09:00      Incheckning

   

  09:10      Medical Care önskar välkomna

   

  09:30      Petri Kuusinen, Outokumpu – ”nära ögat”

   

  11:00      Kaffepaus o bensträckare

   

  11:15       Per Andersson, Fagersta Stainless – ”Hur kan vi alla bli mer medvetna

  om riskerna. Systematiskt arbete för att förbättra vårdkedjan”

   

  11:45      Lunch

   

  12:50      Andreas Sørgård Olsen, The Quartz Corp AS

   

  13:15      Vad gör Prevor och Medical Care System, utveckling och framtiden!

   

  14:00     Kaffepaus o bensträckare

   

  14:15      Nya regler för medicinteknisk utrustning

   

  15:00     Diskussion

   

   

  Svar önskas senast 24 januari, antalet deltagare är begränsat, här gäller först till kvarn.

   

  Anmälan sker till sofia.ostling@medicalcare.se
  Kommentarer inaktiverade för Symposium kring fluorvätesyra-fluorider och dess risker Område:

 9. jul skänker Medical Care System välgörenhet Musikhjälpen 2019 mh19 Friends

  Vi stödjer Musikhjälpen och Friends

  jul skänker Medical Care System välgörenhet Musikhjälpen 2019 mh19 Friends

  Varje år runt jul skänker Medical Care System en summa pengar till välgörenhet och detta år har vi valt att dela upp summan mellan Musikhjälpen 2019 och Friends. Vi hoppas att vi kan göra litet skillnad för dom som inte har det så bra som vi har det.

   

  Sex är inte ett vapen – din musik räddar liv!

  Musikhjälpens bidrag kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet. Pengarna kan även gå till att skapa säkra platser i osäkra miljöer, till exempel belysning och lås på toaletter i flyktingläger. En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.

   

  Tillsammans mot mobbning!

  Friends kämpar för en värld där inget barn utsätts för mobbning. En värld där varje barn känner sig älskat och respekterat. Där barn växer upp med självkänsla, inte självhat. Där ingen somnar ledsen, vaknar med ångest eller går hemifrån med en klump i magen. Vi vill att världen ska vara en trygg och positiv plats för barn – helt fri från mobbning och diskriminering.

   

  Vi önskar våra kunder och samarbetspartners en riktigt God Jul och en trevlig Lucia!

  Kommentarer inaktiverade för Vi stödjer Musikhjälpen och Friends Område:

 10. kvalitet miljö arbetsmiljö verksamhet uppmärksamma förebygga kemiska risker MCS industrin personligt skydd kemiska risker skyddsronder

  Christian Gelinder, marknad och försäljning

  Christian är en av våra duktiga säljare som har fördjupat sig i kvalitet/miljö/arbetsmiljö och är ofta ute hos våra kunder och tar del av deras verksamhet för att på bästa sätt kunna hjälpa till med att uppmärksamma och förebygga kemiska risker.

   

  ”Jag heter Christian Gelinder och bor i Norrköping. Jag började arbeta på MCS den 1 april i år men har flera års erfarenhet av produkterna i min tidigare tjänst.

  Jag har jobbat som utesäljare mot industrin i många år och upptäckte rätt fort att det jag brinner för är arbetsmiljö och personligt skydd. Och då framförallt på arbetsplatser med kemiska risker. Med detta intresse så föll det sig naturligt att fördjupa mig i kvalitet/miljö/arbetsmiljö och skyddsronder blev en naturlig del av min vardag. Jag trivs bäst ute hos kund där man får ta del av verksamhet och kunna hjälpa till med detta arbete. Mina uppgifter på MCS är försäljning och marknad och därför finner ni mig ofta på mässor runt om i landet och ute hos er kunder.”

   

  Kommentarer inaktiverade för Christian Gelinder, marknad och försäljning Område: